Cookie felhívás

Közlemények

MOHU DRS SAJTÓKÖZLEMÉNY

2023. október 11. 9:04


 

  1. január 1-től új italcsomagolás visszaváltási rendszer lesz Magyarországon

Cél a műanyag, az üveg palackok és a fém italos dobozok 90%-os újrahasznosítása 3 éven belül

 

  • 2024-től mintegy 2000 visszaváltási pontra, REpontra lehet majd visszavinni a palackokat, a hálózat az új csatlakozókkal folyamatosan bővül
  • Az EU-s szabályoknak megfelelő rendszert fog működtetni a MOHU
  • A MOHU továbbra is várja a rendszerhez önkéntesen csatlakozni kívánó boltok jelentkezését.
  • Az EU előírása szerint 2029-ig a PET palackok 90%-át vissza kell gyűjteni és újra kell hasznosítani. Jelenleg ezeknek a műanyag és üveg italos palackoknak, valamint fém dobozoknak csak a töredékét hasznosítjuk újra, ami hatalmas terhelés a környezetnek.
  • Ez az egyik leghatékonyabb rendszer a körforgásos gazdaság szempontjából, mert az egyutas termékek esetében bevezetendő, egységes, 50 forintos visszaváltási díj motiválja a vásárlót arra, hogy visszavigye a palackot, ezzel értékes újrahasznosítható alapanyagot juttat vissza a gazdaságba.

 

Budapest 2023. október 9. – A jövő év elejétől minden visszaváltási jelöléssel ellátott üveg, fém és műanyag palackos italtermék csomagolása visszaváltható lesz a REpontokon. Ezen csomagolások értékesítésekor 50 fori nt visszaváltási díjat kell felszámítani, amit a fogyasztó a palack visszaváltása esetén kap majd vissza. Az új rendszer előnye, hogy motiválja a fogyasztót arra, hogy visszavigye azokat az üveg, fém és műanyagpalackokat, amelyek jelentős része korábban hulladékká vált. Az EU szabályozás előírja, hogy 2029-re 90%-nak kell lennie a pet palackok visszagyűjtési arányának.

 

  1. január 1-től Magyarországon is bevezetik a belföldön forgalomba hozott visszaváltási díjas termékek kötelező visszaváltási rendszerét (nemzetközi megnevezéssel a DRS, azaz Deposit Refund System-et). A rendszer lényege, hogy minden üveg, fém és műanyag palackos, egyutas italtermék értékesítésekor palackonként, egységesen 50 Ft visszaváltási díjat fizet a vásárló, amit visszakap, miután visszaváltotta a palackot. Az ún. többutas, azaz újratölthető palackok esetében a visszaváltási díj mértékét a palackozó határozza meg, és tünteti fel az értékét a logóban (ld. lenti ábra 70 Ft-os példával). Ez a módszer az egyik leghatékonyabb környezetvédelmi szempontból, hiszen motiválja a fogyasztót arra, hogy visszavigye a palackot, és annak anyaga újrafeldolgozható legyen a körforgásos gazdaságban.

 

  1. január 1-től azon palackokat lehet visszaváltani, amelyek 2024. január 1. után kerültek forgalomba és rendelkeznek a visszaváltási logóval és a korábbi csomagoláson találhatóhoz képest új vonalkóddal. A gyártóknak az új jelölési rendelkezéseknek megfelelő palackokat a

 

 

 

 

 

 

 

MOHU-nál regisztrálni kell. A termékregisztráció hamarosan indul, erről a folyamatról a MOHU folyamatosan tájékoztatja a gyártókat.

 

Az alábbi jelöléseket kell tehát keresni 2024. január 1. után a 0,1-3l közötti kiszerelésű ásványvizes, üdítős, sörös, boros és szeszesital csomagolásokon, legyenek azok műanyag vagy üveg palackok vagy fém dobozok:

 

Egyszer használatos, egyutas palack jelölése               Újratölthető, többutas palack jelölése

 

A jogszabály által biztosított átmeneti időszakban, 2024. június 30-ig lehet forgalomba hozni még az új jelölés nélkül palackokat, ez után már csak a visszaváltási díjas jelöléssel ellátott palackok hozhatóak forgalomba, de a még jelölés és visszaváltási díj nélkül forgalomba hozott, italcsomagolások továbbra is a boltok polcain maradhatnak, ezek nem lesznek visszaválthatóak a REpontokon.

A jövő januárban életbelépő szabályozás szerint a visszaváltást kötelezően gépi úton (RVM, visszaváltó automata) kell biztosítani a 400 négyzetméternél nagyobb eladótérrel rendelkező olyan üzleteknek, amelyek forgalmának döntő része élelmiszer értékesítésből származik.  A rendszerhez önkéntes alapon a kisebb eladótérrel rendelkező üzletek is csatlakozhatnak gépi visszaváltóként, amennyiben az automata visszaváltó berendezés üzemeltetésére vonatkozó feltételeket elfogadják. Ennek köszönhetően induláskor közel 2000, majd a partnerek fokozatos csatlakozásával tervek szerint fokozatosan 4-5000 boltban lesznek visszaváltó automaták. Az üzletek kézi visszaváltó pontként is csatlakozhatnak a rendszerhez, amennyiben a visszaváltást kézi úton, mobil alkalmazás támogatásával kívánják biztosítani. A csatlakozás részleteiről a MOHU weboldalán található részletes információ.

 

 

A leszerződött és a fogyasztók számára elérhető visszaváltó pontokat a MOHU weboldalán és a hamarosan elérhető REpont applikációban tesszük közzé.

 

 

 

 

 

 

 

 

A visszaváltási folyamat során a felhasználó választhat, hogy a visszaváltási díjat milyen formában kéri megtéríteni.

 

  • Utalvány: A visszaváltott palackok ellenértékét, az automata utalvány formájában nyomtatja ki, amely levásárolható, vagy készpénzre váltható az adott üzletben vagy üzletláncban.

 

  • Utalás bankszámlára: az automatába épített vonalkód leolvasó segítségével a hamarosan elérhető applikációban a regisztrált ügyfél az elektronikus ügyfélkódjával telefonja segítségével azonosíthatja magát, a visszaváltási díj pedig automatikusan jóváírásra kerül az ügyfélprofiljában rögzített bankszámláján.

 

  • Jótékonysági célú felajánlás: A visszaváltási díj jótékonysági szervezet részére is felajánlható az automata kijelzőjén jelzett lehetőség választásával. Az egy adott időszak alatt így felajánlott összegek az időszak végeztével átutalásra kerülnek a kedvezményezett számára.

 

A MOHU már korábban lefolytatta a rendszerhez szükséges visszaváltó automaták beszerzési eljárását. Az eljáráson a TOMRA Collection Hungary Kft. és az ENVIPCO HOLGIND NV került kiválasztásra. Mindkét, visszaváltó automatákat gyártó cég több évtizedes szakértelemmel rendelkezik az italcsomagolások gépi visszagyűjtésének területén, a világ számos országában vettek részt az országos visszaváltási rendszerek kialakításában. Az eszközöket a MOHU MOL adja üzemeltetésbe a kiskereskedelmi egységeknek, a regisztráció és szerződéskötés ehhez szükséges.

 

Továbbra is folyamatosan regisztrálhatnak a MOHU-nál azok a kiskereskedelmi egységek, akik önkéntesen szeretnének csatlakozni a rendszerhez. A regisztrációra és annak keretében a gépigények leadására elektronikus úton, a MOHU MOL által biztosított partnerportálon van lehetőség. A regisztráció menetéről és a határidőkről a mohu.hu weboldalon olvasható részletes információ.

 

 

DRS rendszer külföldön

 

A több mint 20 éve működő norvég rendszert tartják az egyik legjobbnak Európában, de a balti országok mutatói is nagyon jók.

2022 januárjában vezették be Szlovákiában a rendszert, ahol fokozatosan emelkedik a visszaváltás aránya.

A balti államok tapasztalatai alapján elmondható, hogy akár 3 év alatt is elérhető az EU által célként kijelölt 90%-os visszaváltási arány.

 

 

 

Nagyobb, gyorsabb, egyszerűbb és országosan elérhető hulladékudvarhálózat a MOHU-nak köszönhetően

 

  • A MOHU egyszerűbbé, gyorsabbá és átláthatóbbá teszi a hulladékudvarok használatát
  • Már most is mintegy 280 hulladékudvar működik az új, MOHU által bevezetett szabályok szerint, de pár éven belül csaknem újabb 30%-kal bővül ez a szám
  • A MOHU-nak köszönhetően bármely magyarországi hulladékudvar elérhető lesz a lakosok számára, míg korábban csak azt lehetett használni, amely a bejelentett lakcímhez tartozott
  • Októbertől minden hulladékudvaron le lehet adni a textilhulladékot és a használt sütőolajat a korábbi 122 (textil) illetve közel 200 (használt sütőolaj) hulladékudvar helyett.

 

Budapest, 2023. október 4. – A MOHU-nak köszönhetően már jelenleg is mintegy 280 hulladékudvar működik országszerte átláthatóan, egyszerűbben. A MOHU célja, hogy minden, 10 000 lakosnál nagyobb településen működjön hulladékudvar. Hamarosan országosan 362 helyen lehet leadni ingyenesen és megnövelt nyitvatartási időben a lakossági hulladékot, és ehhez csatlakoznak még az 5-10 000 lakosú településeket rendszeresen látogató mobilhulladékudvarok. A MOHU július 1. óta felelős a hazai lakossági szilárd hulladékkezelésért, és fejlesztéseinek köszönhetően immár nemcsak a bejelentett lakcímhez tartozó hulladékudvart használhatja a lakosság, hanem országosan bármelyiket. További újdonság, hogy októbertől minden hulladékudvaron le lehet adni a textilhulladékot és a használt sütőolajat, míg korábban 122 és közel 200 hulladékudvaron volt erre lehetőség.

A MOHU nyáron megkezdte a hazai lakossági szilárd hulladék kezelését végző rendszer fejlesztését. A MOL-csoport vállalatának célja, hogy egy átlátható, a környezetünket óvó, és az EU-s szabályoknak megfelelő rendszer kezelje a hazai hulladékot. Az EU szabályok világosan kimondják, hogy 2035-re minden tagállamnak el kell érnie a minimum 65%-os újrafeldolgozást a hulladékok területén. Jelenleg ez a szám mindössze 30% körül mozog hazánkban.

E cél elérésében tud sokat segíteni a lakossági szelektív hulladékgyűjtő udvarok fejlesztése, amelyek fő feladata a lakossági szelektív hulladékgyűjtés támogatása. Jellemzően azon hulladékok kerülnek ide, amelyektől sem a rendszeres hulladékgyűjtéssel, sem az évenkénti lomtalanításkor nem tud megválni a lakosság. A szelektív hulladékgyűjtés támogatása érdekében a MOHU néhány éven belül jelentősen megnöveli a hulladékudvarok számát: a jelenlegi közel 280-ról 362-re. Ennek érdekében a MOHU az összes, július 1. előtt működő hulladékudvar működtetésére leszerződött, illetve kijelölte, hogy a jövőben minden 10 ezer főnél több lakosú településen lesz hulladékudvar. Vagyis Magyarország bármely nagyobb településén belül pár kilométeres távolságban elérhető lesz egy hulladékudvar. Ezek a korábbi, erősen limitált eléréssel szemben, megnövelt nyitvatartással várják a hulladékot leadni kívánó személyeket.  Míg több helyen eddig mindössze pár óra volt egy héten a jellemző nyitvatartás, a MOHU megegyezett partnereivel, hogy a jövőben a tízezer fő feletti településeken minimum heti 48 órában tartsanak nyitva.

A 10 000-nél kevesebb lakosú települések sem maradnak hulladékudvar nélkül. A MOHU a legalább ötezer és a legfeljebb tízezer fős településeken tervezi bevezetni az úgynevezett mobil hulladékudvari szolgáltatást. Ez azt jelenti, hogy egy komplex gépjárműkonvoj települ ki előre meghatározott módon és időtartamban az illetékes önkormányzattal egyeztetett helyszínre, ahol bármely magyarországi lakos le tudja adni a normál hulladékudvarokhoz hasonlóan a szelektíven elkülönített hulladékát. Tervei között szerepel, a felmerülő igények függvényében, az 5 000-10 000 fős településeken túlmenően további kisebb lélekszámú települések elérése is, előre egyeztetett módon, illetve olyan szolgáltatási elemek bevezetése is, amely még jobb elérést fog biztosítani (mint például a háztól történő szállítás lehetősége).

A MOHU által bevezetett rendszer újabb, jelentős egyszerűsítése, hogy immár minden magyar állampolgár számára elérhető bármelyik hulladékudvar az ország bármely részében, szemben a korábbi gyakorlattal, amikor kizárólag a bejelentett lakcímhez tartozót használhatták. A MOHU-nak köszönhetően immár bármely magyarországi lakcímkártyával, tartózkodási engedéllyel, hatósági bizonyítvánnyal, regisztrációs igazolással, vagy bejelentő lappal rendelkező lakos használhatja bármelyik hulladékudvart. Július 1. előtt a használathoz igazolni kellett a közszolgáltatási díj befizetését is. A MOHU ettől is eltekint, hogy leegyszerűsítse és felgyorsítsa a rendszert.

Vagyis minden településen a MOHU-val szerződött hulladékudvarok kötelesek átvenni a hulladékot egy meghatározott mennyiségen belül, ahogy szerződésben vállalták azt is, hogy napi szinten elszámolnak a készleten lévő hulladék tömegéről és típusáról. Az elszámolásra a hulladék nyomonkövetése miatt van szükség, hiszen így lehet biztosítani, hogy adott szemét a megfelelő kiválasztási rendszerbe kerüljön, és felhasználása nyomonkövethető, átlátható legyen. Ez alapvető az EU által kijelölt célok teljesítéséhez, és egy környezetet óvó, országos hulladékrendszer kiépítéséhez.

Fontos új elem még a hulladékudvaroknál, hogy a MOHU-nak köszönhetően októbertől az ország összes hulladékudvarában le lehet adni a textilhulladékot és a használt sütőolajat is. A textilhulladékok esetében jelentős bővülésről van szó, hiszen korábban csak megadott udvarokban lehetett leadni azt. A koncessziós rendszer keretein belül a MOL töltőállomáshálózatában továbbra is több mint 350 helyszínen leadható a használt sütőolaj.