Cookie felhívás

Közlemények

Vendéglátóhelyek kategorizálásának határideje

2021. március 26. 13:22


Tisztelt Jegyző Asszony / Tisztelt Jegyző Úr!
A 2021. január 1-jén hatályba lépett 634/2020. (XII.22.) Korm. rendelet által módosításra került a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX.29.) Korm. rendelet (továbbiakban: Kormányrendelet), amelynek értelmében megtörtént a vendéglátó üzlettípusok lehatárolása az aktuális hazai piaci viszonyoknak megfelelően.

A Kormányrendelet 31. §-a szerint a 2021. január 1-ig bejelentett vendéglátó üzletek esetében az üzlettípust a kereskedő 2021. március 31-ig köteles bejelenteni a területileg illetékes jegyzőnek.

2021. január 1-től az új kereskedelmi tevékenység bejelentése esetén már azzal egyidejűleg kötelező megadni a vendéglátóhely üzlettípust, amennyiben vendéglátási tevékenység folytatására kerül sor.

Az ágazatot súlyosan érintő pandémiás válságot követő sikeres újra indulás támogatásának az érdekében a Magyar Turisztikai Ügynökség (továbbiakban: MTÜ) képviseletében kérjük Önöket, hogy valamennyi, az illetékességi területén működő vendéglátóhely üzemeltető figyelmét hívja fel írásban a bejelentési kötelezettségre. A hatályos járványügyi korlátozásokat figyelembe véve, az ügyfélfogadás korlátozásait szem előtt tartva időt vesz majd igénybe a vállalkozások átsorolása, ezért is kérjük szíves közreműködésüket a folyamat elindításában.

A Kormányrendelet által meghatározott üzlettípusok bejelentésével kapcsolatos, az MTÜ-höz beérkezett leggyakrabban feltett kérdésekre adható válaszokat a https://mtu.gov.hu/cikkek/gyakran-ismetelt-kerdesek-a-vendeglatohelyek-uj-tipus-szerinti-besorolasarol-2224 oldalról letöltheti.

Együttműködését köszönöm!
Tisztelettel,

Könnyid László
turizmusszakmai vezérigazgató-helyettes
Magyar Turisztikai Ügynökség