Cookie felhívás

Közlemények


HASZNOS TANÁCSOK KÁNIKULA IDEJÉRE

2019. június 13. 11:38


HASZNOS TANÁCSOK KÁNIKULA IDEJÉRE

 

Általános tudnivalók

 

 • Kánikulai napokon a különösen meleg dél körüli, kora délutáni órákat töltse otthon, viszonylag hűvösben, besötétített szobában!
 • Nagy melegben zuhanyozzon langyos vagy hideg vízzel akár többször is! Alkalmazzunk mentolos törlőkendőt arcunk, karjaink felfrissítésére.
 • Forró nyári napokon az idősebbek ne a legmelegebb órákra időzítsék a piaci bevásárlást!
 • Lehetőleg éjjel szellőztessünk!
 • Sose hagyjunk gyermekeket, állatokat (például kutyát) zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban!
 • Ne hagyjunk az autóban napsütésnek kitett helyen hajtó­gázzal működő sprayt és gázgyújtót, mert ezek tüzet okozhatnak.
 • Korlátozza a szabadlevegőn való tartózkodást a kora reggeli (6-10 óráig) és esti órákra (18-22 óráig)! Árnyékos helyen pró­báljon pihenni napközben! Ha túl sokáig tartózkodott szabadban, akkor próbáljon legalább 1-2 órát légkondicionált környezetben eltölteni, míg a szervezet lehűl, és ismét visszatérhet a kánikulába.
 • Csökkentse a fizikai munkavégzést! Ne ilyenkor végezze a nagytakarítást, ablakmosást! Csak az esti órákban kezdje el a befőzést, azt is állandó szellőztetés mellett!
 • A hajzuhataggal rendelkezők fonják varkocsba a hajukat, vagy kreáljanak kontyot belőle. Így nem fog beizzadni, s a hát is szellőzhet.
 • Fagyizáskor lehetőleg a gyümölcsfagyikat válasszuk (citrom). Fanyar, savanykás ízük kellemesen hűsítő hatású, nem is szólva az egészségügyi előnyökről.

 

Étkezési tanácsok

 

 • Kánikulában számolnunk kell azzal, hogy az izzadsággal és párolgással leadott folyadékveszteség jelentősen megnő. Nem sza­bad figyelmen kívül hagyni, hogy a fokozott folyadékveszteség mel­lett fokozott sóveszteség is jelentkezik. Verejtékezéssel átlagosan 0,15-0,20%-os sótartalom veszteséggel számolhatunk.
 • Ebben az esetben jelentős szerepet töltenek be a megfelelő ásványianyag-tartalommal rendelkező folyadékok, hiszen nemcsak a nátriumtartalmat kell pótolni, hanem a káliumot, magnéziumot és kalciumot is.
 • Ne fogyasszon olyan innivalót, amely sok cukrot, koffeint vagy alkoholt tartalmaz – ezek fokozzák a szomjúságérzetet, még több folyadékot vonnak el a szervezettől!
 • Étrendünk legyen pároláson alapuló, zöldségfélékben és gyü­möl­­csökben gazdag (kerüljük a „magyarosan” fűszeres nehéz hús­é­te­leket!).
 • A forró napokon még most is kedvenc a behűtött gö­rög­dinnye, amely jól oltja a szomjat is, hisz 85-90 százalékban vízből áll.
 • Fogyasszunk főétkezésként is salátaféléket. Emésztésük nem veszi igénybe túlságosan a szervezetünket, ezenkívül tartalmazzák az immunrendszerünk erősítéséhez szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat.

 

 

 

 

Öltözködési tanácsok

 

 • Könnyű, világos színű, bő szabású, pamut alapanyagú ruhát hordjunk forró napokon! A nagy melegben – átmenetileg – felejtsük el a szűk topokat, nadrágokat, szoknyákat. Hordjunk inkább laza, könnyű lenvászonból készült felsőrészeket, bő szárú nadrágokat, szellős blúzokat.
 • Idősek se viseljenek ilyenkor sötét színű, fekete ruhát, fejkendőt!
 • Mezítláb cipőben járni kényelmes, de a lábunk gyorsan megizzadhat. Helyezzünk a cipőbe frottírból készült talpbetétet.
 • Aki hajlamos a verejtékezésre, az viseljen nagy keretű napszemüveget (még ha nem is divatos!), amelynek kerete nem tapad szorosan az arcához.

 

 

Tanácsok kisgyermekes családok részére

 

 • Csecsemőket, kisgyermekeket árnyékban levegőztessünk! A babák különösen sok folyadékot igényelnek a szoptatáson kívül is, mindig kínáljuk őket tiszta vízzel, vagy pici sót is tartalmazó, citromos teával a szoptatás után!
 • Sose hagyjunk gyermeket zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban, még árnyékban sem, mert pár perc alatt is 50-60°C-ra tud felmelegedni az autó belseje, és a benne lévők hősokkot kapnak.

 

 

Orvosi tanácsok

 

 • Testünk normális körülmények között az izzadás által hűl le, de nagyon nagy hőségben elveszítheti ezt a képességét. Ilyenkor gyor­san emelkedik a test hőmérséklete, ami hőgutát okozhat. Ez igen komoly állapot, károsíthatja az agyat és más szerveket, esetenként akár halálos kimenetelű is lehet.
 • A hőguta tünetei a vörös, forró és száraz bőr, a szapora pul­zus, lüktető fejfájás, szédülés, émelygés, zavartság vagy tudat­vesztés. Ha valakinél a fentieket tapasztaljuk, hívjuk a mentőket. Addig is, míg megérkezik a segítség, fontos a beteg lehűtése. Vigyük árnyékba, permetezzünk rá hideg vizet, vagy mossuk le hideg vízzel, esetleg hideg vizes kádba ültessük. Ha a levegő páratartalma nem túl magas, a beteget nedves lepedőbe is csavarhatjuk, miközben legyezzük.

 

 

Tanácsok a hőguta megelőzésére

 

 • A nap égető erejétől széles karimájú kalappal, napszemüveggel és napkrémmel védje magát! Fényvédő krémmel naponta többször is kenje be a bőrét.
 • Azok, akik szívgyógyszert szednek, a vízhajtás mellett is fogyasszanak elegendő mennyiségű folyadékot a forró napokon, azaz a szokásosnál egy literrel többet.

 

 

Utazási, közlekedési tanácsok

 

 • Kánikulában is közlekedni kell, de nem mindegy, hogy hogyan. A hirtelen jött meleg érezteti hatását a közlekedésben is. Gyakran érezzük, hogy kicsit fáradtabbak vagyunk, sokan nem számolnak azzal, főleg az idősek, hogy a nagy meleg, még az egészséges szervezetet is megviseli, nemhogy a fáradtat, kimerültet. Az emberek a hétvége jó idejét kihasználva autóba ülnek, és a városokon kívül, túrázni, ill. strandolni indulnak.
 • A fúvott gumiabronccsal rendelkező járművek (gépjárművek, kerékpár) esetében a járművezetők a nyári időszakban, a nagy meleg miatt gyakrabban ellenőrizzék járműveik kerekének a légnyomását.
 • A hosszabb útra indulunk a gépkocsiban utazók részére vigyünk – ha lehet hűtő táskában – megfelelő mennyiségű folyadékot.
 • A szeszesital fogyasztása a nyári melegben a vezetési képességet még súlyosabban rontja.
 • A nagy kánikula a járművezetők szervezetét is nagyon megterheli, a reflexek tompulnak, a vezetők még inkább türelmetlenebbek, indulatosak,
 • A nyári időszakban meglévő jó útviszonyok ellenére is mindenhol tartsa be az adott útra megengedett legnagyobb haladási sebességet.
 • Ha hosszabb utat kell megtenni, érdemes két-három óránként, vagy szükség szerint pihenőt tervezni és tartani.

 

 

Tanácsok strandoláshoz

 

 

 • A kánikula a vízparton, illetve a vízben viselhető el leginkább, azonban ez felelőtlen és meggondolatlan viselkedéssel veszélyessé is válhat.
 • Ne fürödjön közvetlenül étkezés után, teli gyomorral!
 • Szeszesital, vagy egyéb bódító hatású szer által befolyásolt állapotban tartózkodjon a fürdőzéstől!
 • Napozás után testét zuhanyozással, vagy más módon hűtse le, felhevült testtel soha nem menjen a vízbe!
 • Szív és érrendszeri-, légző-, továbbá mozgásszervi betegségben szenvedők egyedül soha ne fürödjenek!
 • Aki nem tud úszni, mély vízben ne használjon felfújható fürdőeszközt (gumicsónak, gumimatrac), azon lehetőleg ne aludjon el!

 


Szúnyogírtás

2019. június 11. 8:55


 

HIRDETMÉNY

Értesítem a tisztelt lakosságot, hogy

június 15-én (szombat)

SZÚNYOGIRTÁS

lesz az esti órákban.

Kérem, hogy majd a nyílászáróikat zárják be!

                                                                                                                 Fekete Ferenc Zoltán    

       polgármester

 


Nyári Diákmunka!

2019. június 11. 8:49


 

Nyári diákmunka!!!!

 

Idén nyáron ismét lehetőség nyílik Murony Község Önkormányzatánál nyári diákmunkára 2019.07.01.-2019.08.31. között (1 hónapos időtartamban napi 6 órában).

Olyan 16-25 év közötti nappali tagozatos diákok jelentkezését várjuk, akik munkaviszonnyal nem rendelkeznek, és közvetítés kérőként nyilvántartásba vételre kerülnek Békésen a Munkaügyi Központban, melyhez személyi igazolvány és érvényes diákigazolvány vagy annak hiányában iskolalátogatási igazolás szükséges.

Bérezés: a minimálbér 6 órára eső része

Várjuk szeretettel a dolgozni vágyó fiatalokat, és kérjük értesítsétek barátaitokat, ismerőseiteket is!

 

 

                                                         Borgula Enikő

                                                      pénzügyi ügyintéző

                                                      66/427-369/6 mellék

 


Értesítés áramszünetről

2019. június 11. 7:13


Tisztelt Ügyfelünk!

 

Ezúton tájékoztatjuk, hogy Társaságunk, az NKM Áramhálózati Kft. az ön felhasználási helyét ellátó közcélú villamos hálózaton előre tervezett munkálatokat fog végezni, melyek időtartamában a villamosenergia-szolgáltatás szünetelni fog.

 

Berendezéseinket az áramszünet ideje alatt is feszültség alatt állónak kell tekinteni! Aggregátor használata kizárólag Társaságunktól előzetesen megkért, írásbeli engedély alapján történhet. Amennyiben saját vagy bérelt aggregátort kíván alkalmazni szíveskedjen az áramszünetet megelőzően legalább 5 nappal elektronikus levélben a

„hozzaferesi.iroda@nkmaramhalozat.hu” e-mail címre bejelenteni, melynek tárgya “Aggregátor használat” legyen!

Levele tartalmazza az Ön nevét, telefonos elérhetőségét, továbbá azon felhasználási hely címét és 0400-val kezdődő 10 jegyű azonosítóját, ahol aggregátorozni kíván!

 

Üdvözlettel:

NKM Áramhálózati Kft.

2019.06.13. 07:30 – 15:30

 

időszakban az alábbi területeken:

 

Murony

Tanya II. Önkormányzat;


Szennyvizes tájékoztató

2019. június 3. 21:02


Tisztelt Lakosság!

Felhívom szíves a tisztelt lakosság figyelmét, hogy a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 44/B. §-a alapján az ingatlan tulajdonosa, vagyonkezelője vagy egyéb jogcímen használója (e fejezet alkalmazásában, a továbbiakban együtt: ingatlantulajdonos) köteles az ingatlanán keletkező, közüzemi csatornahálózatba vagy a helyben való, engedélyezett módon történő tisztítás után befogadóba nem vezetett háztartási szennyvizet a vizek hasznosítását, védelmét és kártételeinek elhárítását szolgáló tevékenységekre és létesítményekre vonatkozó általános szabályokról szóló kormányrendeletben meghatározott módon gyűjteni, továbbá az annak begyűjtésére feljogosított közszolgáltatónak átadni.

A törvény 44/C. § (2) bekezdése alapján a települési önkormányzat képviselő­testülete önkormányzati rendeletben állapítja meg a közszolgáltatás tartalmát, a közszolgáltató megnevezését, a közszolgáltatás ellátásának rendjét, módját és időtartamát, a közszolgáltató és az ingatlantulajdonos ezzel összefüggő jogait és kötelezettségeit, valamint a közszolgáltatásra vonatkozó szerződés egyes tartalmi elemeit, illetve a közszolgáltatás igénybevételére vonatkozó kötelezettséget, a közszolgáltatás igénybevételének módját és feltételeit.

A települési folyékony hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatásról szóló 20/2011. (XII. 21.) önkormányzati rendelet 6. § (1) bekezdése alapján az ingatlantulajdonos a közszolgáltatást köteles igénybe venni, köteles az ingatlanán keletkező folyékony hulladékot gyűjteni, illetve tárolni, köteles a közszolgáltatóval együttműködni, és díjat részére megfizetni.

A hivatkozott önkormányzati rendelet 6. § (3) bekezdése szerint az ingatlantulajdonos köteles a települési folyékony hulladék gyűjtése során megfelelő gondossággal eljárni annak érdekében, hogy a hulladék mások életét, testi épségét, egészségét, jó közérzetét ne veszélyeztesse, a település természetes és épített környezetét ne szennyezze, a növény és állatvilágot ne károsítsa.


Szúnyogirtás

2019. június 3. 20:52


HIRDETMÉNY

Értesítem a tisztelt lakosságot, hogy

 1. június 7-én (péntek)

SZÚNYOGIRTÁS

lesz az esti órákban.

 Kérem, hogy majd a nyílászáróikat zárják be!


112 es hírlevél

2019. május 29. 22:29


AZ ORFK RENDÉSZETI
FŐIGAZGATÓSÁG ÜGYELETI
FŐOSZTÁLY 112-ES HÍRLEVELE
A „112” az Európai Unió tagállamainak a nap 24 órájában hívható segélyhívó száma, mely
hívásával azonnali segítség kapható a készenléti szervektől (Rendőrség, Mentőszolgálat,
Katasztrófavédelem). A 112-es segélyhívószámot közel 30 évvel ezelőtt az Európai Unió
kezdeményezése alapján hozták létre azzal a céllal, hogy a bajbajutottaknak csak egy
segélyhívószámot legyen szükséges megjegyezni függetlenül attól, hogy mentőt, tűzoltót vagy
rendőrt szeretnének hívni.
A 112-es segélyhívó szám minden nyilvános, vezetékes és mobiltelefonról ingyenesen hívható.
A legtöbb mobiltelefonon a 112-es szám a billentyűzár feloldása nélkül is hívható. Abban az
esetben is lehet 112-es hívást kezdeményezni, ha nincs hálózat a mobiltelefonon.
Hazánkban Miskolcon és Szombathelyen alakították ki a hívásfogadó központokat, ahol a
hívásfogadó operátorok fogadják és szükség esetén onnan továbbítják a bejelentéseket az
illetékes, intézkedő készenléti szervek részére.
A hívásfogadó központok átadása:
http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/szervezeti
hirek/hivasfogado-kozpontok-atadasa-fotokkal
Statisztikai adatok a hívásfogadó központok tevékenységéről
http://www.police.hu/sites/default/files/%C3%9Cgyelet%20SK%202019.%2004.pdf
A 112-es segélyhívószám felhívását követően a hívásfogadó központ operátora jelentkezik,
aki az alábbi alapinformációkat fogja megkérdezni (a körülmények és a lehetőségek
függvényében amennyire lehet nyugodtan, tagoltan és érthetően kell válaszolni):
 a bejelentő neve, telefonszáma;
 az esemény helyszíne;
 mi történt, kinek van szüksége segítségre;
 az esemény kapcsán felmerül-e valakinél közvetlen életveszély;
 esetleges sérültek száma, a sérülés(ek) foka;
 az esemény folyamatban van-e vagy már lezajlott.

A segélyhívó számok rendeltetéstől eltérő használata és a valótlan bejelentés is
szabálysértésnek minősül és pénzbírság megfizetését vonhatja maga után.
Az indokolatlan hívások túlterhelhetik a rendszert, veszélybe sodorva azoknak az életét, akik
valóban a rendőrség, mentőszolgálat vagy a katasztrófavédelem segítségére szorulnak:

Rendszeresen leírunk egy-egy esetet a hívásfogadó operátorok munkájának bemutatása
érdekében, ezzel is szemléltetve szerteágazó, az élet minden területére kiterjedő
tevékenységüket.
SEGÉLYHÍVÁS 2019. FEBRUÁR
Egy megtört hangú bejelentő tájékoztatta a hívásfogadó operátort, hogy Budapesten él,
vállalkozása csődbe ment, nem tudja fizetni a számláit, tartozásai vannak, ezért elkeseredésében
öngyilkos lesz.
A hívásfogadó operátor együtt érzően, empatikus módon, irányított kérdésekkel megtudta a
bejelentő nevét, majd a célirányos, irányított kérdésekkel a lakhelyét is, így azt is, hogy hova kell
küldeni a segítséget. A bejelentő nagy türelemmel, de határozottan irányította a beszélgetést,
amely során több alkalommal nehézségekbe ütközött, ugyanis a bejelentő kissé „törte” a magyar
nyelvet nem mindent értett meg, ezzel párhuzamosan kijelentette, hogy nem akar sem
mentésirányítóval, sem tevékenységirányítóval beszélni. Volt olyan pontja a beszélgetésnek,
amikor elkeseredésében ki akart ugrani az ablakon. Ekkor a hívásfogadó operátor empatikus
kérdésekkel a bejelentő családjáról kérdezett, majd a háttérben ugató kutyájára terelte a
beszélgetés menetét. A személyes hangvételű beszélgetés elterelte a bejelentőt öngyilkossági
szándékától, egyben meg is nyugtatta őt és ezáltal a hívásfogadó operátor elnyerte a bizalmát. Az
ezt követő beszélgetés során már lehetett érzékelni a bejelentő hangján, hogy kezd megnyugodni.
A hívásfogadó operátor miközben beszélgetésben tartotta a bejelentőt, párhuzamosan rögzítette
a bejelentési adatlapot, azon a megismert releváns információk alapján meghatározta a bejelentő
pontos helyzetét és megküldte azt elektronikusan a BRFK Tevékenységirányítási Központ
részére.
Miközben a hívásfogadó operátor szóval tartotta a bejelentőt, megszólalt a kapucsengő, amelyről
a bejelentő azt gondolta, hogy a barátnője érkezett meg. A hívásfogadó operátor kérte, hogy addig
ne szakítsa meg a beszélgetést, amíg beengedi a barátnőjét. A bejelentő ajtót nyitott, a kiérkező
rendőrök átvették a telefont és megköszönték a hívásfogadó operátor segítségét.


KOMPOSZTÁLÓ EDÉNY IGÉNYLÉS

2019. május 29. 22:26


KOMPOSZTÁLÓ EDÉNY
IGÉNYLÉS
Annak a lakosnak, aki rendelkezik érvényes hulladékszállítási szerződéssel lehetősége van komposztáló edényt igényelni.
A szerződés megkötéséhez az alábbi okmányokat kell behozni a Polgármesteri Hivatalba: – személyazonosító igazolvány – az utolsó, hulladékszállítási díj befizetését igazoló csekk
Tisztelettel: Fekete Ferenc Zoltán
Polgármester


Kutyaoltás

2019. május 29. 22:19


H I R D E T M É N Y

 

Értesítjük Murony Község lakosságát, hogy

 

 1. JÚLIUS 4-én 14-18 óráig

 

a Polgármesteri Hivatal udvarán kutyaoltás lesz. Az oltási könyvet mindenki hozza magával.

 

Oltás ára:            4 000.-Ft/kutya

Féreghajtó:            100.-Ft/10 kg

Mikrochip:        4 000.-Ft/kutya

Új oltási könyv:    500.-Ft/db

 

Pecén a zöldségesnél 2019. JÚLIUS 10-én 16-17 óráig lesz kutyaoltás.

 

Pótoltás:     Murony Polgármesteri Hivatal udvara

 1. JÚLIUS 15-én 15-18 óra

 

Tisztelt Ebtartók!

Az az eb tulajdonos, aki nem a meghirdetett időpontokban tesz eleget az évenkénti eboltási kötelezettségének, az 15 napon belül köteles az oltást bejelenteni. Az ebtulajdonosok az ebösszeírást követően is kötelesek az adatokban bekövetkező változásokat, szaporulatot, a változást követő 15 napon belül, a „Változás bejelentő adatlap” kitöltésével írásban bejelenteni. Az adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása állatvédelmi bírságot vonhat maga után. A bírság legkisebb összege az állatvédelmi bírságról szóló 244/1998. (XI.31.) Korm. rendeletben foglaltak alapján 30.000.-Ft.

 

Murony, 2019. május 27.

 

Fekete Ferenc Zoltán sk.

polgármester

OLTÁS HÁZNÁL

 1. JÚLIUS 10.-én 17.00 óra után

2019. május 25-26. Az eltűnt gyermekek világnapja

2019. május 24. 20:58


Ronald Reagan amerikai elnök által 1983-ban kezdeményezett nemzetközi emléknap, melyet
az 1979. május 25-én New Yorkban eltűnt 6 éves kisfiúra, Etan Patzra és sorstársaira
emlékezve tartanak ezen a napon. Eltűnésének hatására új jogszabályokat vezettek be az
Amerikai Egyesült Államokban, a gyermekek védelme érdekében, valamint a felkutatásuk
céljából új módszereket vezettek be. Etan volt az első gyermek, akinek a fényképe megjelent a boltokban a tejes-dobozok oldalán, ami azóta gyakorlattá vált. Európában az eltűnt kiskorúak ügyét a 2001 –
ben létrehozott Eltűnt és Szexuálisan Kihasznált Gyerekekért Európai Föderációja karolta fel, amely ernyőszervezetként koordinálja a prevenciós és az eltűntek felkutatásával kapcsolatos feladatokat. A szervezet
kezdeményezte, hogy május 25. legyen az eltűnt és bántalmazott gyermekek napja.
Az eltűnt gyermekek emléknapjáról jelenleg 23 ország emlékszik meg: Albánia, Argentína,
Ausztrália, Fehéroroszország, Belgium, Brazília, Kanada, Németország, Görögország,
Írország, Olaszország, Mexikó, Hollandia, Új-Zéland, Lengyelország, Románia, Oroszország, Szerbia, Dél-afrikai Köztársaság, Dél-Korea, Spanyolország, az Egyesült Királyság, USA, valamint Magyarország.
2011-től az Ezer lámpás éjszakája elnevezésű kampány keretében Magyarországon új
kezdeményezést indítottak, az Egyesült Államokból átvett akció keretében tejes
dobozokon, ásványvizeken és 2013-tól kenyércsomagoláson jelennek meg eltűnt magyar
fiatalok fényképei. 2011-től több mint 40 gyermek fényképét közölték, közülük 12
gyermeket meg is találtak.

Az Ezer Lámpás Éjszakáját minden évben az Eltűnt Gyermekek Világnapjához (május 25.)
legközelebb eső hétvégén rendezzük meg az ország nagyvárosaiban, hogy rávilágítsunk a
gyermekeltűnések problémájára, a csellengés okaira és annak következményeire. Az egész
napos rendezvény a gyerekekről és a családokról szól: minden helyszínen jótékonysági
koncertekkel, sztárfellépőkkel várjuk az érdeklődőket. Szórakoztató gyerekprogramok
(légvár, arcfestés, rajzfoglalkozás, lufi hajtogatás) mellett civil sátrainkban felvilágosító
programokkal és tanácsadással nyújtunk minden évben segítséget a gyermekeltűnésekkel kapcsolatban. Minden helyszínünkön az ORFK munkatársai adnak felvilágosítást, emellett
látványos rendőrségi bemutatókra is sor kerül.”
Amennyiben bűncselekmény áldozatává vált, azonnal értesítse a rendőrséget, és kérjen
segítséget a 112-es segélyhívó számon!
forrás:
wikipedia
http://ezerlampasejszakaja.hu/

 

„Unokázós” csalás
Ön hallott már róla?
A csalás lényege, hogy általában éjszaka unokájuknak vagy más közeli
hozzátartozójuknak, esetleg közeli ismerősüknek kiadva magukat hívják fel
idegenek vezetékes telefonon az idős embereket és valamilyen okra, például
tartozásra vagy balesetre hivatkozva készpénzt, pénzzé tehető értéket csalnak ki
tőlük.
Ezekben a csalástípusokban az a közös, hogy:
a csalók idős emberek pénzét, értékeit igyekeznek elvenni, megszerezni;
telefonon keresik fel őket;
valamelyik fiatalabb családtagnak adják ki magukat, aki rossz (veszélyes,
problémás) helyzetben van éppen;
az is előfordulhat, hogy a fiatalabb családtag ismerősének adják ki
magukat és a családtagnak kérnek pénzt;
az idősekre lelki nyomást gyakorolnak, a bizalmukba férkőznek.
Mit tehet?
Ne bízzon meg a váratlanul jelentkező idegenekben, akár telefonon, akár
személyesen keresik meg Önt!
Próbálja meg kideríteni, hogy a családtag, hozzátartozó tényleg bajba
került-e!
Haladéktalanul vegye fel a kapcsolatot a megnevezett unokával,
hozzátartozóval, mert így tudja ellenőrizni a hívás valódiságát!
Bűncselekmény gyanúja esetén azonnal értesítse a rendőrséget a 112-es
segélyhívó számon!