Cookie felhívás

Közlemények

Besurranásos lopások megelőzése

2018. március 9. 10:19


Különösen jó időben jelennek meg azok a bűnelkövetők, akik a nyitva hagyott ajtókon, ablakokon át surrannak be házakba és meglopják az ott élőket. A bűncselekmények megelőzése érdekében kérjük, fogadja meg tanácsainkat!

 A bejárati ajtót tartsa zárva, kertes házaknál az utcakaput és a gépkocsi behajtó kaput se hagyja nyitva.  Ha szellőztet, és nyitva vannak az ablakok, ne hagyja felügyelet nélkül a helyiséget. A szúnyogháló és a függöny nem védi meg az értékeket.  A kerítés legyen jó állapotú, kellő magasságú. A kerti növényeket, sövényt, bokrot úgy alakítsák, hogy ne akadályozza a szabad ki- és rálátást.  Ajánlott az ajtónyitásra működő hangjelző készülék használata.  Mindenképpen legyen postaláda és csengő. Hasznos, ha a lakás bejárati ajtaján van optikai kémlelő nyílás, amit célszerű kiegészíteni kaputelefonnal. Ha van rá lehetőség, érdemes képet is közvetítő kaputelefont felszereltetni.  Házaló árusokat ne engedjen be otthonába, ne vegye elő előttük az összes megtakarított pénzét.  Ne tartson otthon nagy összegű készpénzt. Egyéb értékeit zárja el lemez-, vagy pénzkazettába és ne vegye elő idegen előtt.  Fordítsanak gondot háziállataik védelmére, az ólak, istállók karbantartására, zárására.  Amennyiben lakókörnyezetükben látszólag céltalanul megjelenő idegeneket látnak, figyeljék meg őket, az autóik rendszámát írják fel.  Próbáljanak jó kapcsolatot kialakítani a szomszédokkal, fontolják meg, hogy kik azok, akikhez probléma esetén fordulhatnak.  Szükség esetén a 112-es egységes segélyhívón kérhetik a rendőrség, a mentők, illetve a katasztrófavédelem segítséget.

Emellett bizalommal fordulhatnak a környezetükben dolgozó körzeti megbízottakhoz, polgárőrökhöz, tanyagondnokokhoz, védőnőkhöz, mezőőrökhöz.