Cookie felhívás

Közlemények

Az emlékezés vámszedői / Trükkös tüzifa árusok Felhívás

2017. november 2. 10:50


Az emlékezés vámszedői

Közeleg Mindenszentek és Halottak Napja, amikor a temetőkben meglátogatjuk elhunyt szeretteink sírját, elhelyezzük a kegyelet virágait, meggyújtjuk az emlékezés lángját. A temetőbe látogatóknak figyelniük kell személyes dolgaikra, az őrizetlenül hagyott értékek ilyenkor is veszélybe kerülhetnek.
A lopások, illetve az áldozattá válás megelőzése érdekében javasoljuk, hogy fogadják meg a rendőrség tanácsait!  Táskájukat percekre se hagyják őrizetlenül a sírnál! Alkalom szüli a tolvajt!  Az autók utasterében, jól látható helyen ne hagyjanak értékeket (táska, mobiltelefon, pénztárca, kabát, stb.)! A járműveket, miután leparkoltak, minden esetben zárják le, az ablakokat húzzák fel!  Lehetőség szerint használják a forgalmas, jól kivilágított parkolóhelyeket!  Kerékpároknál használjanak jó minőségű zárat, a gépkocsiknál pedig minden esetben kapcsolják be a riasztót.  Ha utaznak, nagy tömegbe mennek, fordítsanak fokozott figyelmet értékeikre!  Ne tartsanak pénztárcát, okmányokat, értékeket hátizsák, hátitáska, kabát külső zsebeiben! Viszonylag biztonságos tárolási helyek a belső zsebek, vagy az övön hordható, illetve a ruha alatt nyakba akasztva viselhető táskák.  Bankkártyájuk mellett soha ne legyen ott a PIN kód!  Ha hosszabb időn keresztül gyanúsan viselkedő embert látnak maguk mellett, ellenőrizzék, hogy megvannak-e az értékeik!  Ha tetten érik a tolvajt, hangosan kérjenek segítséget!
Aki bűncselekmény áldozatává válik, azonnal értesítse a rendőrséget a 112-es ingyenes segélyhívó telefonszámon!

TRÜKKÖS TŰZIFA ÁRUSOK NE VÁLJON CSALÁS ÁLDOZATÁVÁ!

Az ősz beköszöntével közeleg a fűtési szezon, a legtöbben ilyenkor szerzik be a téli tüzelőt. Az utazó árusok körében idén is megjelenhetnek a tűzifával házaló kereskedők, akik házról-házra járva próbálják értékesíteni teherautóik rakományát.

Kérjük, hogy fogadják meg a rendőrség tanácsait:

 Csak telephellyel rendelkező, leinformálható, számlaképes kereskedőktől vásároljon tűzifát! A megvásárolt tüzelőanyag kifizetésekor kérjen számlát!  Kerülje a házaló árusokkal történő üzletkötést! A fa eredete, minősége és mennyisége az ismeretlen kereskedők esetében általában nem ellenőrizhető vissza.  Ne rendeljen telefonon! A fa mennyisége, fajtája és a minősége telefonon nem ellenőrizhető, míg a telephelyen személyesen is meggyőződhet a vásárolni kívánt fa tulajdonságairól.  Mérlegeljen előre! A fa típusától, keménységétől és nedvességtartalmától, valamint a feldolgozás és a berakodás módjától is függ, hogy mázsára, vagy köbméterben gazdaságosabb a fűtőanyag megvásárlása.  Ne feledje, hogy az erdei köbméter és a hasított köbméter között jelentős különbség van. Ha kalodában vásárolja meg a tűzifát, legyen jelen annak szétbontásánál! Az ömlesztett fa mennyisége gyakran megtévesztő, így könnyen csalás áldozatává válhat.  Átvételkor is ellenőrizze le a kiszállított tüzelő mennyiségét – amennyiben lehetséges – Ön, vagy megbízottja legyen jelen a fa mérlegelésekor!  Ne fizessen előre! A vételárat a kiszállított áru mennyiségének, minőségének ellenőrzése után adja át a szállítóknak. Ha elégedetlen a szállítmánnyal, vagy kifogása van, nem köteles átvenni az árut.
Amennyiben bűncselekmény áldozatává válik, azonnal értesítse a rendőrséget a 112-es segélyhívó telefonszámon!