Cookie felhívás

Közlemények

lakossági tájékoztató

2017. január 16. 8:03


LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ

11Égéstermék-elvezető (kémény) tisztításával és a tüzelő-, fűtő berendezések használatával kapcsolatos tájékoztatás.

– Az égéstermék-elvezetővel (kéménnyel) rendelkező tüzelő és fűtőberendezés csak a teljesítményének megfelelő, illetőleg arra méretezett – szilárd tüzelésű berendezés esetén legalább évente, gáz tüzelésű berendezés esetén legalább kétévente tisztított és ellenőrzött – kéményhez csatlakoztatható.

– A kémény, a tüzelő berendezés és az éghető anyagok között olyan távolságot kell tartani, vagy olyan hőszigetelést alkalmazni, hogy a hő a fűtőberendezés legnagyobb terhelése mellett se jelentsen gyújtási veszélyt.

– Éghető padlóburkolatú helyiségben a szilárd tüzelőanyaggal üzemeltetett tüzelőberendezés ajtaja elé nem éghető anyagú parázsfelfogót kell elhelyezni.

– Hasznos tanácsok: a tüzelőberendezéseket évente ellenőriztessük, konyhai gáztűzhely használatakor szellőztessünk, gáztűzhelyet fűtés céljára ne használjunk, kihűlt fűtőberendezések üzembe helyezésekor a kémény átmelegedéséig szellőztessünk, valamint szerezzünk be szén-monoxidérzékelő berendezést.
– Az elektromos fűtő berendezések esetében figyeljünk oda, hogy eldőlés mentesen használjuk, éghető anyagtól olyan távolságra helyezzük el, hogy azt ne gyújtsa meg, illetve arra, hogy az elektromos hálózatra csatlakoztatás során lehetőleg hosszabbítót és elosztót csak olyat használjunk, amely arra alkalmas.

A szénmonoxid mérgezés megelőzése, tünetei és teendők mérgezés gyanúja esetén.

– A szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz, a levegőnél valamivel könnyebb, az esetleges mérgezés leggyakoribb lehetősége a nyílt égésterű tüzelőberendezésekkel ellátott helyiségekben van. A nem tisztított kémény, az erős külső szél, a teljesen szigetelt nyílászárók, valamint a szabadba vezetett szagelszívó használata elősegítik a mérgező gáz légtérbe jutását.

– A szén-monoxid mérgezés tünetei egyrészt az általános mérgezési tünetekhez hasonlóak, illetve van néhány speciális tünete pld. émelygés, fejfájás, hányinger, hányás, végtagok gyengesége, izomfájdalom, mozgásképtelenség, hallucináció, eszméletvesztés. Ellátás során mielőtt a helyiségbe lépünk gondoskodjunk az átszellőztetésről. A sérültet vigyük szabad levegőre, nyugtassuk, fektessük. Ha eszméletlen helyezzük stabil oldalfektetésbe, ha leállt a légzés végezzünk újraélesztést.