Cookie felhívás

Közlemények

Nyaralók védeleme

2016. október 14. 6:29


Köztudott, hogy megyénkben nagyon sok hétvégi ház, nyaraló található. A nyár elmúltával ezek az épületek általában lakatlanná, őrizetlenné válnak. Többnyire legközelebb a tavaszi nagytakarításkor jelennek meg tulajdonosaik és van, akit ekkor ér a meglepetés, hogy ingatlanukat a tél folyamán feltörték, kiürítették, esetleg „csak” megrongálták, amellyel jelentős anyagi kárt okoztak.

 

Az ilyen jellegű bűncselekmények megelőzésére a rendőrség az alábbiakat ajánlja:

 

Először a bejutást kell megakadályozni. Az ajtókat, ablakokat biztonsági ráccsal kell ellátni, természetesen a pinceablaktól a külső padlásajtóig mindegyik nyílászárót védeni kell. Lehetőleg a létrát se hagyják az udvaron, hogy megkönnyítsék a padlásajtó vagy az emeleti ablakok betörését! Az ajtókat biztonsági zárakkal is szereltessék fel.

 

Amennyiben a betörő mégis bejutna az épületbe, a lehető legkevesebb értéket találja! Az értékes híradástechnikai, háztartási eszközöket és egyéb kisgépeket lehetőleg ne ott tárolják! Amikor már biztos, hogy hosszabb ideig nem mennek a nyaralójukba, vigyék haza vagyontárgyaikat! Az ott maradt értékekről pedig készítsenek leltárt: típus megjelöléssel, gyári számmal, ismertetőjegyekkel, esetleg fényképpel, de azt ne hagyják a házban!

 

Manapság egyre több üdülőterület közelében működik vagyonvédelmi riasztórendszert üzemeltető vállalkozás. Mérjék fel ezeket a lehetőségeket is, és ha tudják, hétvégi házukat szereltessék fel riasztó rendszerrel.

 

Fontos kiemelni, hogy egyre több településen működik polgárőrség, amelynek tagjai rendszeresen bűnmegelőzési jellegű járőrszolgálatot folytatnak. Célszerű velük is felvenni a kapcsolatot.

 

Tehát még egyszer a fontosabb teendők:

– vigyék haza értékeiket,

– akadályozzák meg a bejutást,

– vegyék fel a kapcsolatot

a polgárőrséggel.

 

sdfgsdfg