Cookie felhívás

Közlemények

Trükkös tűzifa árusok

2016. október 4. 7:19


 A fűtési szezon közeledtével megjelenhetnek a trükkös tűzifa árusok, akik minden évben több tucatnyi embert csapnak be és károsítanak meg. Alkalmazott trükkjeik tárháza végtelen, így soha nem tudhatjuk, hogy milyen fogással igyekeznek bennünket előnytelen üzletek megkötésére rávenni.

 

Elkövetési módszereik jellemzői a következők:

 

A piaci árnál jóval olcsóbban kínálják „kiváló” minőségű portékájukat plakátokon, hirdetési újságokban. Csak egy telefonszámot adnak meg a hirdetéseikben, az áru értékesítését pedig általában helyszínre szállítással vállalják.

 

A jármű platóján még tíz mázsa a tüzelő, az udvaron leborítva már csak ennek a fele. A laikus vevő még csak megbecsülni sem tudja, hogy valóban annyit kapott-e, amennyit megrendelt.

 

Nem a megrendelt minőségű tűzifát szállítják ki.

 

A vásárlás során – nagyobb címletű bankjegyből kell visszaadni – kifigyelik, hol tartja a gyanútlan házigazda a pénzét, majd elterelik a figyelmét (vizet kérnek, WC-re, mosdóba mennek) és meglopják.

 

Hogyan lehet elkerülni az áldozattá válást?

  • Fontolják meg a kiválónak tűnő – piaci árnál jóval kedvezőbb – ajánlatot, őrizzék meg egészséges bizalmatlanságukat az árusokkal szemben.
  • Javasoljuk, hogy megbízható helyről, cégtől, vállalkozótól vásároljanak tüzelőt.
  • A megrendeléskor előre egyeztessék a kiszállítás időpontját, és lehetőség szerint kérjék valamelyik szomszéd vagy rokon segítségét, aki jártas a tüzelőanyagok vásárlásában.
  • Ajánlatos mérlegelést kérni valamelyik közeli TÜZÉP telepen és csak azután fizessenek, amikor mindent rendben találnak.
  • Lehetőség szerint ne legyenek egyedül az áru kifizetésekor.
  • Javasoljuk, hogy legyenek óvatosak és otthonaikba ne engedjenek be idegeneket, így nem válhatnak a tolvajok áldozatává.
  • Bűncselekmény észlelése után azonnal értesítsék a rendőrséget a 107-es vagy 112-es segélyhívó telefonszámon.

sdfgsdfg