Cookie felhívás

Közlemények

Terménylopások megelőzése

2016. október 4. 7:16


Békés megye területének jelentős részén folyik mezőgazdasági termelés, ezért fontos kérdés ezeknek a területeknek a védelme, a terménylopások megelőzése. A szántók, zárt kertek általában a lakott területektől távolabb esnek, egy részüket a tulajdonos ritkábban tudja látogatni.

 

A vagyonvédelem elsősorban a tulajdonos feladata.

 

Kérjük, hogy jogsértések megelőzése érdekében fontolja meg tanácsainkat:

 

Azok a tulajdonosok, akiknek területe közel esik egymáshoz, egyeztessenek arról, ki mikor járja be a földjét, veteményesét. Célszerű eltérő időpontokat választani, így a területen mindig lesz mozgás. Értesítsék egymást arról, ha lopást vagy bármilyen más, rendkívüli dolgot észlelnek.

Amennyiben a településen működik polgárőrség, mezőőri, tanyagondnoki szolgálat, célszerű velük felvenni a kapcsolatot. A vadásztársaságok is szolgálhatnak információkkal a területen tapasztaltakról.

 

A betakarított termények biztonságos tárolásáról is gondoskodni kell. A raktárak, pincék, melléképületek ajtóit karban kell tartani, célszerű rájuk rácsot és biztonsági zárat szerelni, jó minőségű lakatot tenni. Nagyobb mennyiségű, értékű termény tárolásakor az őrzést célszerű megfelelő létszámú őrszemélyzettel biztosítani.

 

Ha észlelik, hogy bűncselekmény történt, a 112-es segélyhívó számon a lehető legrövidebb időn belül értesítsék a rendőrséget. Amennyiben lehetséges, a helyszínt hagyják érintetlenül. Ha bármilyen változtatás történik, akkor azt jelezzék az intézkedő rendőrnek.

 

A bűncselekmények megelőzése közös érdekünk.

Tegyenek biztonságuk érdekében, mi segítünk!