Cookie felhívás

Közlemények

Lakossági Tájékoztató

2012. február 2. 10:32


10. sz. melléklet a 14/2012. számú ügyirathoz

LAKOSSÁGTÁJÉKOZTATÓ


rendkívüli téli időjárás során betartandó

magatartási szabályokról

Tisztelt Állampolgárok!


Az elkövetkező napokban Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint egyre hidegebb levegő áramlik térségünk fölé, többfelé lehet havazásra számítani, amely mellett a várható viharos szél miatt hóátfúvások alakulhatnak ki.. A megyénkben a legnagyobb hómennyiség akár 20-40 centiméter is lehet, a hőmérséklet minimum értéke -10 és -15 °C közötti lehet.

 

A szélsőséges téli időjárásból adódóan az állampolgárok fokozott veszélyeztetettségnek vannak kitéve. A gépjárművel történő közlekedés során, útba indulás előtt szükséges tájékozódni az útviszonyokról a rádió és TV híradásaiból, internetes portálokon; illetve Magyar Közút Nonprofit Zrt. ügyeleti szolgálatánál. Amennyiben mindenképpen szükséges autóba ülni, úgy csak a téli közlekedésre felkészített, jó műszaki állapotú járművel induljanak el, különös tekintettel a gumik állapotára.

 

A közúton történő közlekedés során óvatosan válassza meg a sebességet, ügyeljen arra, hogy a gépkocsiból nem mindig észlelhetők a lokálisan lefagyott területek, valamint tartson biztonságos követési távolságot, vegye figyelembe a megnövekedett fékutat és ne kockáztasson az előzésnél. Ha elakadás- veszélyes helyhez közelít, ne próbáljon meg azon áthaladni (esetleg fokozott sebességgel), mert a balesetveszély lényegesen megnő. Itt a fő szabály az, hogy a hóeltakarítást ne akadályozza a gépkocsi.

 

Kerülje az elakadást. Kezdődő hófúvás, intenzív havazás esetén a legközelebbi lakott hely elérésekor helyezze biztonságba gépkocsiját, úgy várja be, míg az út ismét járható lesz.

 

Elakadás esetén az elakadt gépkocsi lehetőleg ne hagyja egyedül az úton, vagy ha ott marad, akkor értesítési helyet és módot jelöljön meg feltűnően látható helyen. Hosszabb utazásnál nem árt, ha takarót, tartalék ruhát és ennivalót is becsomagol és fontos, hogy útközben időben gondoskodjon üzemanyagról.

 

A lakókörnyezetben végzett tevékenység során fokozottan figyeljünk a megnövekedett csúszásveszélyre, valamint ha rövid időn át tartózkodunk a szabadban, akkor is öltözzünk fel megfelelően a betegségek megelőzése érdekében. Emellett a híradásokban kísérje figyelemmel a lakókörnyezetében várható időjárási körülményeket, illetve készüljön fel arra, hogy a közművek esetleges sérülése esetén, annak helyreállításáig raktározzon otthon tartós élelmiszert és ivóvizet. Amennyiben több napon keresztül tömeges mértékben jelentkezik közművek sérülése, úgy a település önkormányzata, valamint a károk elhárításában résztvevő szervek, szervezetek intézkednek a lakosságvédelmi feladatok megtételére.

Saját testi épségünkön túl fontos, hogy figyeljünk a környezetünkben élőkre. Különösen nagy veszélyben vannak ilyenkor az utcán élő hajléktalan emberek és a saját, sok esetben fűtetlen lakásukban élő, nehezen mozgó, többnyire idős személyek. Árulkodó jel lehet a nem füstölő kémény, a szomszédot nem láttuk hosszabb ideig kimozdulni az épületből, folyamatosan ég a villany. Mindenképpen segítségre van szükség, ha fekvő, mozdulatlan vagy reszkető, esetleg ittas hajléktalan emberrel találkozunk.

 

A szociális- és a hajléktalan-ellátórendszer szakemberei, falu- és tanyagondnokok, polgárőrök, rendőrök, a katasztrófavédelem és a települési önkormányzatok munkatársai a téli időszakban még jobban figyelnek a segítségre szoruló emberekre a kihűlés veszélye miatt. Mivel a lakosság az, amely közvetlenül és hamarabb találkozik ilyen esetekkel kérjük, hogy most még jobban figyeljenek oda a környezetükben élő, segítségre szoruló emberekre.

 

Ha olyan emberről tudunk, akit bármilyen okból kihűlés fenyeget, kérjünk segítséget az ingyenesen hívható telefonszámokon (104, 105, 107-es vagy a 112), a hajléktalanellátó szervezetek által működtetett regionális diszpécserszolgálat 06/76-485-582 telefonszámán, ahol folyamatos, 24 órás szolgálat van, vagy az önkormányzattól.

 

Murony, 2012. február 2.

Fekete Ferenc Zoltán

polgármester