Cookie felhívás

Közlemények

Figyelmeztető előrejelzés

2011. február 24. 13:39


Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére

2011. 02. 24. csütörtök éjfélig

Péntek éjfélig hozzávetőlegesen a Jósvafő -Pécs vonaltól keletre, délkeletre várható nagyobb intenzitású havazás (hószállingózás, gyenge havazás ettől nyugatabbra is lehet). A Tiszántúlon gyakorlatilag folyamatos, váltakozó intenzitású havazásra számíthatunk. Éjfélig a Tiszántúlon és az Alföld délnyugati részein, sok helyen 1-6 cm friss hó esik, a délkeleti, keleti határvidéken kisebb körzetekben azonban 6-9 cm is kialakulhat.

Pénteken a fentebb felsorolt területeken tovább folytatódik a havazás olyan kitétellel, hogy az északkeleti országrészben délután lassanként megszűnik, ugyanakkor a Dél-Dunántúl déli felére több helyre átterjed. Ezen a napon összességében lepel-10 cm közötti hóréteg valószínű, kelet, délkelet felé növekvő mennyiséggel.

Összegezve: Csongrád, Békés, Hajdú-Bihar és SzabolcsSzatmár -Bereg megyében sok helyen 10 cm-t meghaladó hó hullhat (Békés megyében akár 15 cm felett!), míg a Duna-Tisza közének középső és keleti részein 1-8 cm várható. 1 cm-t meghaladó hóréteg határvonala az ÓzdGyöngyös -Paks-Pécs vonal körzetében várható, ettől északnyugatra a jelenlegi modellfutások alapján nem valószínű.

(Figyelem! Az előrejelzési számítások folyamatosan frissülnek, emiatt a havazás, ill. az összefüggő hóréteg határvonala is változhat a későbbiekben!)

Főként SzabolcsSzatmár -Bereg megyében és Borsod-Abaúj-Zemplén megye keleti részén a megélénkülő északi, északkeleti szél elsősorban pénteken hordhatja a havat.

Pénteken napközben Borsod keleti, északkeleti részén, valamint a Nyugat-Dunántúlon előfordulhatnak viharos (60-65 km/h) széllökések.

A fővárosban a szálló por koncentrációja napi átlagban több helyen az egészségügyi határérték felett alakul, helyenként a tájékoztatási határértéket is átlépheti.

Tóth Tamás

Repülésmeteorológiai és Veszélyjelző Osztály

Országos Meteorológiai Szolgálat