Cookie felhívás

Közlemények

Tájékoztató a mefedronról

2011. február 7. 19:17


 

Kábítószer-bűnmegelőzés :

új kábítószer a tiltólistán!

2010. év sajtója egy új party-drogtól volt hangos,
amely nagyon gyorsan közkedvelté vált
a fiatalok körében. Ez pedig a 4MMC, ismertebb nevén:

mephedron.

 

 

2011.01.01-től a mephedron is hivatalosan kábítószernek minősül, mivel a 276/2010. (XII.15.) kormányrendelet mellékletében e szer is helyet kapott. Így ezen szer forgalmazását, vásárlását, birtoklását és fogyasztását a törvény bünteti.

 

KATI, ZSUZSI, MEFO,MEFISZTÓ. Mit is takarnak
valójában ezek a nevek?

2008-ban Nyugat-Európa és egyes skandináv országokban riasztó hírek jelentek meg az újságokban. Svédországban egy 18 éves lány egy új szer áldozata lett. Egy angol lap szerint ugyanezen szer hatása alatt egy fiú a nemi szervét vágta le és dobta kútba. Az eset után röviddel ezen országokban kábítószer listára vették az új szert.

A mephedron gyorsan népszerű party-drog lett, mert olcsó, és könnyen hozzáférhető: kertészkedéshez szabadon kapható, internet útján rendelhető, tartása pedig nem minősült bűncselekménynek.

 

De mi is ez a szer, amely utcanevén a fentebb említett elnevezést kapta?

A szert ma elsősorban Kínában gyártják, és onnan szállítják szerte a világba. A szert kertészetekben használják tápsó oldatként, amely a növények növekedését serkenti. Formáját tekintve por, tabletta, vagy kapszula formájában jelenhet meg. Emberi fogyasztásra alkalmatlan. A mephedron az amfetaminok (pl.: a speed, estasy) családjába tartozik.

 

Milyen hatásai vannak a mephedronnak?

 

Hatását tekintve is az amfetaminéval egyezik meg: orrvérzéssel kezdődhet, hallucinációk jelennek meg, nyugtalanság, majd depresszió. Gyorsul a szívműködés, és akár életveszélyes

szívritmuszavarok is elindulhatnak, amelyek

 

következtében már több, hirtelen szívhalál miatt kellett újraélesztést alkalmazni. Egy szekszárdi kezelőhely munkatársától érkezett egy beszámoló, miszerint egy – ópiátokat, amfetamint és mephedront használó – fogyasztó Pécsett szokatlan tüneteket észlelt mephedron intravénás használata során. Állítása szerint egy csomag (kb. 1 gramm) ötödét szúrta be; az anyag por és kristályos anyag keveréke volt, ami maradéktalanul oldódott vízben. Másfél-két percig tartó

fülzúgás, sípolás, agyi erekben feszítő érzés, halálfélelem, majd napokig tartó fejfájás, és ijedtség jelentkezett. A fogyasztót a kereskedő külön figyelmeztette, hogy a szer rendkívül erős. További hatásai közé tartozik a feldobottság, eufória, izgatottság, nyitottság, beszédkényszer,

és egyes fogyasztók szerint a nemi vágyat is fokozza. Szembe és tüdőbe kerülve irritációt okozhat, továbbá az emésztőszervekben is kellemetlen érzést válthat ki. Erős, átható vegyszer szaga van, (egy beszámoló szerint az állott vizelet szagára emlékeztet) 50-200 mg már képes MDMA-szerű hatásokat kiváltani, de az általános küszöbdózis/biztonságos dózis nem ismert.

Tapasztalataink alapján, a mephedron – fogyasztásra kiszerelt adagokban is – általában tiszta, hígítatlan formában kerül lefoglalásra. Az árusításával foglalkozók a fehér por grammját 2000-12000 forint között adják a megvett mennyiség függvényében, a tablettát darabonként 1500-1600 forintért árulják a piacon.

 

A Magyar Pszichedelikus Közösség – amely droginformációk beszerzésével és ártalomcsökkentéssel foglalkozik – 2010. évi augusztusi felmérése szerint az alábbi következtetéséket vonta le a 165 beérkezett válaszból :

a válaszadók életkora 15-41 év között volt, így az átlagéletkor 21 évnek felelt meg. 79,7 % -uk a férfi nem irányába tolódott el. A megkérdezettek kétharmada ismerőseitől, 12 %-a médiából, 19 %-a az internetről szerzett tudomást a szerről. A kipróbálók 78 %-a 2010-ben, 16%-a 2009. utolsó negyedévében, 6%-a pedig 2009. korábbi negyedéveiben próbálta ki a szert. 2009-et megelőzően senki sem számolt be mephedron használatról.

 

Milyen fogyasztási szokások jellemzőek a mephedronra ?

91 %-uk por, 8 %-uk kapszulázott alakban találkozott a szerrel. Körübelül 28%-uk rendelte interneten (20 % belföldről, 8 % belföldről). 64 % ismerősétől és „csak” 8 % vásárolt idegen személytől. Orrba szippantva 83 %, szájon át 17 % használta a mephedront. 89 % kimondottan társaságban, 11 % inkább egyedül fogyasztott a szerből. A válaszadók 44 %-a havonta néhányszor, 25 %-a hetente néhányszor, 14 %-a évente néhányszor használta/ használja a szert. A beérkezett válaszok alapján megállapítható, hogy 24 %-uk nem használt a mephedronnal együtt más szereket, a többiek kannabisszal (29 %), alkohollal (17 %), egyéb stimulánsokkal (15 %), illetve nikotinnal (11 %) együtt használták a szert. Egy adagot a használók kb. 190 mg-nak tippeltek meg.

 

Miért is nyúltak a szerhez a fogyasztók?

61 % hangulatjavítás, 56 % az észlelés és jó érzés fokozása, 43 % a kíváncsiság kielégítése, 36 % a társas érintkezés előmozdítása és fokozása céljából, 45 % a buli és party kedvéért használta a szert. 60 %-nak nem volt egyszer sem, még 34 %-nak ritkán fordult elő negatív élménye. 30 % soha, 42 % pedig ritkán érzett negatívhatásokat.

 

Bővebb felvilágosítást kérhetnek Telekné Furák Mónika r. alezredes asszonytól telefonon (66/523-700/23-17-es mellék), illetve ateleknefm@bekes.police.hu e-mail címen, valamint Susánszki Zsolt r. őrnagytól a 66/523-700 -as /23-12-es mellék/ telefonszámon.