Cookie felhívás

Közlemények

Ünnepi Bevásárlási Tájékoztató

2010. december 10. 12:10


KÖZELEG A SZERETET

 ÜNNEPE A KARÁCSONY!

 

A világ egyik legnagyobb ünnepére készülődik
ilyenkor az ország apraja – nagyja. Sajnos nem
csak a jóérzésű, szeretetteljes emberek pulzusa
ver szaporábban, hanem a szeretet vámszedőié is.
A karácsonyi nagybevásárlások során új
divatként – szokásként – alakult ki az úgynevezett
„családi bevásárlás”. A bevásárló körutak,
rokonlátogatások során hosszabb időre marad
őrizetlenül otthonunk. Ilyenkor is fordítsunk
figyelmet lakásunk védelmére.

 

 

 

 

 

 

 

Otthonunk védelme érdekében több olyan „apró” lehetőségünk is van, amellyel érdemes élni:

 

Kérjük meg a szomszédainkat, hogy figyeljenek otthonunkra!

A csengőt kapcsoljuk ki, hogy a lakás elhagyatottsága ne legyen érzékelhető! 

Hagyjuk bekapcsolva a rádiót, vagy a televíziót, azt a látszatot keltve, mintha lenne otthon valaki, vagy csak „elszaladtunk a közelbe”! 

Legalább egy helyiségben hagyjuk égve a villanyt, mert ez is azt a látszatot kelti, hogy van otthon valaki! 

Telefonhívásainkat irányítsuk át mobiltelefonunkra, így ha nem is vagyunk otthon, akkor is mi szólunk bele a telefonba, így úgy fog tűnni, hogy nem utaztunk el! 

Természetesen, ha rendelkezünk jelző- és riasztó-rendszerrel, úgy azt még kis időre is kapcsoljuk be! Ellenőrizzük annak működését.

Az ünnep idején is dolgoznak a zsebtolvajok

 

A zsúfolt tömegközlekedési eszközök, áruházak, bevásárlóközpontok, piacok, pályaudvarok tökéletes terepet nyújtanak a zsebtolvajoknak.

 

Pénztárcánkat, pénzünket úgy helyezzük el, hogy lehetőleg avatatlan szemek ne lássák, legyen mindig a szemünk előtt, vagy közvetlenül a kezünknél. Amennyiben a lehetőségünk megengedi, a nagyobb bevásárló központokban fizessünk kártyával! Tervezzük meg még otthon, hogy szeretteinknek milyen összegért fogunk vásárolni, és csak a szükséges mennyiségű pénzt vigyük magunkkal.

 

Bevásárlás és utazás során mindig annyi csomagot, táskát tartsunk magunknál, amennyit folyamatosan szemmel tudunk tartani. Rendszeresen ellenőrizzük poggyászunk meglétét, hiszen a zsúfolt pályaudvarokon és bevásárló-helyeken az ilyen csomagok eltulajdonítására szakosodott bűnelkövetők is jelen lehetnek.

 

A karácsonyi bevásárlások során szinte elengedhetetlen eszköz a gépkocsi használata, emiatt a zsúfolt bevásárlóközpontok, áruházak környéke ideális helyszín a gépkocsi-feltörésre szakosodott bűnelkövetők számára. Fontos, hogy parkoló autónkban látható helyen ne hagyjunk semmilyen értéktárgyat. Mindig gondoljunk arra, hogy a gépkocsiban hagyott – akár egy üres – táska miatt is feltörhetik azt. Ne restelljünk egy nagy értékű tárgy megvétele után – pl. televízió – vásárlásunkat megszakítva hazavinni azt, vagy maradjon valaki az értékeink mellett.

 

Bankkártyánkat is veszély fenyegetheti!

 

A fejlődés eredménye a pénzautomaták elterjedése, kártyákról való pénzfelvétel! Sajnos egynémely bűnöző személy figyelheti mozgásunkat.

 

Megelőzhető az ilyen bűncselekmény-fajta elkövetése is.

 

Lehetőleg napközben vegyünk fel pénzt, úgy, hogy az automata mellett senki se tartózkodjon, inkább várjunk egy kicsit. Ez azért fontos, hogy a kódszámunkat illetéktelen személy ne lássa meg.

A PIN kódot soha ne együtt tartsuk a kártyával, lehetőség szerint tanuljuk meg.

 

Előzzük meg a bűncselekményeket !

 

Ne adjunk esélyt a tolvajoknak !